Collega H. vertelde een verhaal over een dukdalf. Het woord zorgde ervoor dat er een laatje in mijn hoofd openschoot.

Dukdalf. Een constructie van zware houten palen waar schepen aan vastgelegd kunnen worden. De naam zou een verbastering kunnen zijn van Duc d’Albe, de Hertog van Alva die bekend stond om zijn zwarte kleding met witte kraag. Precies zoals de zwartgeteerde palen met hun witte band.

Als kind had ik geen idee van deze uitleg. Ik leerde het woord door het spel Electro dat we thuis hadden. In de doos zat aan de bovenkant een rood plastic balkje waaruit twee gekleurde draden met pennetjes kwamen. Er hoorden verschillende themakaarten bij, met aan de linkerkant vragen en aan de rechterkant antwoorden. Onder elke vraag en elk antwoord zat een gaatje, dat toegang gaf tot elektrische contactpunten. Vandaar de naam van het spel. Had je de pennetjes tegelijkertijd op een bepaalde vraag en het bijbehorende antwoord, dan ging er in het rode balkje een lampje branden.

Ik vond het behoorlijk spannend allemaal. De elektriciteit én het zoeken naar het juiste antwoord.

Op welke themakaart de dukdalf stond: ik heb geen idee. Waterwerken, transport? In elk geval is de rest niet blijven hangen. Nieuwsgierig geworden struinde ik Marktplaats af en bingo: net over de grens in België werden wat losse Electrokaarten aangeboden. En daar zag ik mijn lievelingskaart met de wilde dieren. De emoe en de struisvogel, de dromedaris en de kameel, de tapir en de okapi. Allemaal in dezelfde, ietwat fletse, tinten. Ik zag mezelf weer  zitten op de tapijttegels in de slaapkamer die ik met zus P. deelde.

De verzendkosten waren behoorlijk hoog, omdat het waarschijnlijk voor mij niet aangewezen was om de kaarten te plooien en in een gewone enveloppe te wurmen. Nou, dat mocht wel hoor. Ik hoefde ze toch niet te gebruiken, want een spel had ik niet meer. De verkoper mocht de kaart best plooien en in een gewone envelop wurmen.

Ik wilde hem gewoon weer even in mijn handen houden en terugkeren naar die veiligheid van toen. Tapir en okapi.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.