Veel passies

Mijn naam is Gabrielle Hagedorn. Ik ben in Amsterdam geboren (1966), maar woon al jaren met veel plezier in het dorpse Almere-Haven, samen met mijn grote liefde Menno. Onze kinderen Xadim en Fatou zijn inmiddels uitgevlogen, maar inspireren mij nog elke dag.

Op mijn zestiende stelde ik mijzelf al de vraag of ik ‘voor de kunst of voor de hersens’ geboren was. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik beide kanten in mij verenig. Naast mijn regelbaan op de gidsredactie van een publieke omroep verblijf ik dan ook graag in mijn lichte zolderatelier om te schrijven en te tekenen.

Keuzestress is mij niet vreemd en ik heb vele interesses. Van boeken heb ik nooit genoeg, Bowie reist al met me mee sinds mijn twaalfde, jarenlang breide ik truien en sokken. Ik kook graag en bak af en toe Zweedse koekjes. Want Zweden is mijn favoriete vakantieland, maar ook met het West-Afrikaanse Senegal ben ik, door de vader van mijn kinderen, onlosmakelijk verbonden. Ik kom tot rust door het beoefenen van yoga en het maken van wandelingen in de ochtendstilte.

Een aantal jaar geleden verloor ik in korte tijd achter elkaar drie dierbaren: mijn moeder Truus, mijn oudste zus Monique en Modou, de vader van mijn kinderen. Het opschrijven van gevoelens, gedachten en herinneringen aan hen, en het maken van kleine tekeningetjes bij deze woorden in mijn schetsboek, hebben mij geholpen het verlies draaglijk te maken. In september 2016 besloot ik mijn verhaaltjes te publiceren op mijn blog Het zilveren randje. Hierin verbind ik niet alleen tekst en beeld, maar ook hoofd en hart, noord en zuid, verleden en heden, verlies en verlichting.

In februari 2024 heb ik mijn boek Yassa met stoofperen in eigen beheer uitgegeven. Het is een memoir over mijn huwelijk met Modou, die percussionist was van de Senegalese muziekgroep Senemali, en over de connectie die ik had en heb met Senegal. Het boek is te koop via alle webwinkels, of te bestellen bij je eigen boekhandel.

In 2021 volgde ik de cursus Verlies- en rouwbegeleiding aan de Sociale Academie Utrecht (SAU). In 2023 rondde ik de cursus Creatieve Therapie van Civas af.

Voor mensen die na een betekenisvol verlies een steuntje in de rug kunnen gebruiken bied ik de workshops ‘Ruimte voor rouw in tekst en beeld’ aan.

Op 21 november 2021 was ik een uur lang te gast in het NH-radioprogramma van Koop Geersing over leven en dood met een glimlach: Waarheen, waarvoor. Beluister de uitzending via https://open.spotify.com/episode/2Ytuab142WPUsGs0hEAZxr?si=7784ebde31a44c49.